Cucu-Cucu Kesayangan Rasulullah SAW (III) : Sayyidina HUSSEIN r.a

red-rose.jpg

Baca juga kisah sebelumnya :

Sayidina Hassan dan Sayidina Hussein

Sayidina Hassan

Sayyidina Hussin dilahirkan di Kota Madinah pada 5 Syaban, tahun 4 Hijrah. Perbezaan umur di antara Sayyidina Hussin dan abangnya Sayyidina Hassan adalah setahun sepuluh bulan. Lahirnya Sayyidina Hussin turut menambahkan kegembiraan Rasulullah SAW. Baginda yang memberi nama “Hussin” itu yang bermaksud, “Si kecil cantik”.

Sewaktu menyambut kelahiran cucu lelakinya yang kedua itu, Rasulullah SAW begitu ceria. Sewaktu memangku cucunya itu, tiba-tiba wajah baginda berubah. Orang-orang yang berada di keliling baginda merasa hairan mengapa wajah baginda tiba-tiba berubah sedih. Rupanya Rasulullah SAW sudah tahu bahwa akhir hidup Sayyidina Hussin amatlah menyedihkan di mana beliau akan dibunuh dengan kejam.

Sebagai cucu yang selalu dipanggil sebagai puteranya, Rasulullah SAW sangat sayang sekali dengan Sayyidina Hussin. Pada suatu hari, ketika masih kecil, Sayyidina Hussin kelihatan bertengkar dengan abangnya Sayyidina Hassan di hadapan baginda dan ibu mereka, Siti Fatimah. Perkara seperti itu biasa berlaku di kalangan kanak-kanak. Rasulullah SAW segera menegur Hassan. Siti Fatimah merasa kurang senang melihat sikap Rasulullah SAW menegur seorang saja dari kedua cucunya itu. Maka Siti Fatimah berkata:

“Wahai ayah, kenapa menegur Hassan saja?”

“Karena Jibril sudah menegur Hussin,” jawab baginda.

Tatkala kecilnya Sayyidina Hussin selalu berada di sisi kakeknya, sewaktu baginda sedang mengajar para Sahabat. Maka dia mendapat pelbagai ilmu dan contoh teladan dari kakeknya itu secara langsung. Sebagaimana abangnya, Sayyidina Hussin juga seorang yang cerdik. Dia telah dapat menghafal hadith-hadith Rasulullah semenjak kecil.

Sayyidina Hussin memang ditakdirkan Allah untuk menjadi seorang yang agung di kalangan umat Islam. Semenjak kecil, beliau menunjukkan contoh-contoh akhlak yang terpuji sebagai mewarisi sifat-sifat ayah dan kakeknya. Semenjak kecil juga, beliau telah menunjukkan sifat berani sebagaimana ayahnya juga. Setelah kewafatan Rasulullah, yakni waktu Sayyidina Umar Al Khattab menjadi Khalifah, ketika beliau sedang memberi khutbah di mimbar, Sayyidina Hussin yang masih kanak-kanak telah berkata kepada Sayyidina Umar dengan beraninya,

“Turun engkau dari mimbar ayahku (Rasulullah SAW) dan pergilah berkhutbah di atas mimbar ayahmu.”

Sayyidina Umar yang suka merendah diri menjawab dengan lembut kepada cucu kesayangan Rasulullah itu,

“Ayahku tidak mempunyai mimbar seperti ayahmu.”

Sayyidina Umar turun dari mimbar dan mengangkat Sayyidina Hussin untuk duduk di sebelahnya sebelum menyambung khutbahnya. Demikian beraninya Sayyidina Hussin waktu kecilnya.

Dalam hal keberanian, Sayyidina Hussin melebihi Sayyidina Hassan, abangnya. Demikianlah yang telah diwariskan dari Rasulullah SAW untuknya. Belaiu banyak menyertai peperangan bersama umat Islam.

Sewaktu kewafatan Khalifah Sayyidina Ali, Sayyidina Hassan telah dilantik sebagai khalifah. Demi menjaga perpaduan umat Islam, akhirnya Sayyidina Hassan menyerahkan jawatan itu kepada Sayyidina Muawiyah. Sayyidina Hussin tidak setuju dengan tindakan abangnya itu. Namun karena menghormati abangnya, maka Sayyidina Hussin mengalah.

Sebelum Muawiyah meninggal, beliau telah berwasiat agar anaknya Yazid menggantikan tempatnya setelah dia tiada. Waktu itu Yazid memaksa semua para Sahabat membuat pengakuan taat setia kepadanya. Ketika itu Sayyidina Hussin telah berangkat meninggalkan Kufah, menuju ke Madinah. Sebenarnya ramai yang tidak setuju dengan perlantikan Yazid itu. Penyokong-penyokong Sayyidina Hussin mengutus surat kepadanya agar dia kembali ke Kufah untuk dilantik sebagai Khalifah. Penduduk Kufah enggan menerima Yazid sebagai khalifah.

Sebelum kembali ke Kufah, Sayyidina Hussin telah mengantar utusannya untuk menyelidiki apakah benar isi kandungan surat itu. Setelah ternyata ia benar maka Sayyidina Hussin bersiap-siap untuk membawa kaum keluarganya kembali ke Kufah. Sayyidina Hussin yang sangat baik, tidak sedikit pun menaruh prasangka bahwa suatu yang buruk akan menimpa dirinya dan ahlul bait yang lain.

Para Sahabat Rasulullah yang masih hidup ketika itu menasehati Sayyidina Hussin agar jangan kembali ke Kufah karena keadaan ketika itu sangat bahaya. Kerabatnya yang terdekat iaitu Abdullah bin Abbas telah bersungguh-sungguh mencoba menghalangi Sayyidina Hussin namun Sayyidina Hussin tetap dengan pendiriannya. Kemudian Abdullah menasehainya pula agar jangan membawa ahli-ahli keluarga karena bimbang jika apa yang menimpa Khalifah Uthman bin Affan juga akan menimpa Sayyidina Hussin. Sewaktu Khalifah Uthman dibunuh oleh pemberontak, peristiwa itu disaksikan oleh ahli keluarganya sendiri. Abdullah bimbang jika keluarga dan keturunan Rasulullah SAW akan dibunuh semuanya.

Sayyidina Hussin tetap mau membawa keluarganya bersama. Maka akhirnya rombongan Sayyidina Hussin yang terdiri dari 72 orang pun berangkat ke Kufah. Kebanyakan anggota rombongan adalah wanita dan kanak-kanak termasuk anak Sayyidina Hussin iaitu Ali Zainal Abidin yang sedang meningkat remaja.

Ada pihak memberitahu Yazid bahwa Sayyidina Hussin hendak merampas kuasa. Maka Yazid telah menghantar tentaranya untuk menghalangi Sayyidina Hussin dari dibaiat oleh pendududk Kufah. Ada riwayat yang menyatakan bahwa Yazid cuma mengarahkan tenteranya untuk mengintrogasi, bukan untuk membunuh Sayyidina Hussin dan keluarganya. Namun, apa yang berlaku seterusnya sungguh sangat menyayat hati.

Rombongan Sayyidina Hussin yang seramai 72 orang itu terpaksa berhadapan dengan tentara Yazid sebanyak 4000 orang! Terjadilah peristiwa berdarah di Karbala. Pembunuhan kejam terhadap kaum keluarga Rasulullah SAW di Karbala itu berlaku pada 10 Muharram tahun 61 Hijrah. Pertempuran itu telah menyebabkan hampir seluruh anggota rombongan Sayyidina Hussin dibunuh.

Pertempuran itu berlaku dari waktu subuh hingga ke waktu Asar. Sungguhpun rombongan Sayyidina Hussin, kecil jumlahnya namun mereka bermati-matian mempertahankan diri. Dalam perang itu, Sayyidina Hussin menunjukkan keberanian luar biasa. Walaupun dalam keadaan sulit dan bahaya, beliau sempat mengerjakan solat Zuhur dan Asar.

Apabila hampir senja, tinggal beberapa orang saja dari kalangan keluarga Sayyidina Hussin sedangkan pihak musuh telah kehilangan hampir 1000 orang tentaranya. Pertempuran yang berlangsung begitu lama menunjukkan betapa hebatnya Sayyidina Hussin dan anak-anak buahnya menentang musuh. Akhirnya Sayyidina Hussin menemui ajalnya apabila sebatang anak panah tiba-tiba mengenai tubuhnya, tepat di bagian jantungnya. Dalam keadaan berlumuran darah dan amat letih setelah sehari suntuk berperang, Sayyidina Hussin menghembuskan nafasnya yang terakhir di padang Karbala itu.

Kata-kata terakhir yang diucapkannya,

“Oh Tuhan, mereka telah membunuh putera Nabi Mu sedangkan di dunia ini tiada lagi putera Nabi selain aku.”

Dalam perang itu mereka yang selamat adalah wanita dan kanak-kanak termasuklah adik Sayyidina Hussin, iaitu Zainab Al Kubra dan anak Sayyidina Hussin iaitu Ali Zainal Abidin. Ali Zainal Abidin lah yang menjadi penyambung keturunan Rasulullah. Dia juga nyaris dibunuh tetapi Tuhan mengkehendaki agar bersambungnya keturunan Rasulullah, maka dia selamat.

Kepala Sayyidina Hussin telah dipotong dan dihantar kepada Yazid. Menurut sejarah, Yazid menangis apabila melihat kepala cucu Rasulullah itu. Beliau mengarahkan agar kepala itu dihantar ke Madinah berserta keluarga dan anaknya, dengan upacara kehormatan dan kemuliaan. Tubuh Husain dikuburkan di Karbala, sedangkan kepalanya ditanam di Madinah, bersebelahan dengan makam ayah dan ibunya.

Demikainlah perginya cucu kesayangan Rasulullah SAW itu. Dia menjadi korban keganasan fitnah oleh golongan yang cinta dunia. Menurut suatu keterangan sejarah, tiada seorang pun dari mereka yang terlibat dalam pembunuhan Sayyidina Hussin dan ahlul bait di Karbala itu selamat. Allah telah menyegerakan hukuman untuk mereka di dunia lagi. Ada yang mati dibunuh, ada yang jadi buta, ada yang mukanya jadi hitam dan macam-macam lagi. Bahkan ada yang kehilangan kuasanya dalam waktu yang singkat. Mereka berniat untuk membunuh keturunan Rasulullah SAW tetapi Allah menyelamatkan Ali Zainal Abidin, anak lelaki tunggal Sayyidina Hussin sebagai penyambung zuriat baginda. Dari Ali Zainal Abidin, lahir ramai keturunan yang mulia dan suci ini.

Baca Selanjutnya : kecintaan Rasulullah Kepada Cucu – Cucunya

Advertisements

25 comments on “Cucu-Cucu Kesayangan Rasulullah SAW (III) : Sayyidina HUSSEIN r.a

 1. allahu akbar
  begitu kejam yazid
  biar nanti dia saya yang bunuh di akhirat ya allah
  karena membunuh sayyidina husein cucu kesyanganbaginda rasulullah

  # aboutmiracle : Ada riwayat yang menyatakan bahwa Yazid mengarahkan tenteranya untuk mengintrogasi, bukan untuk membunuh Sayyidina Hussin dan keluarganya. Tetapi ada pihak yang mengacaukan maklumat itu, dan memfitnah. Dan Allah juga telah membalas orang2 yang terlibat langsung dalam pembunuhan dengan berbagai macam cara yang mengerikan

 2. Ass,wr.wb,
  Sabar saudara-saudara,
  Allah S.W.T akan mengadili mereka seadil adilnya, tiada sesuatu pun yg akan dirugikan.
  Wassalam.

 3. Ass,wr.wb,
  saya sempat ingin menangis dengan yang terjadi oleh cucu kesayangan baginda Rasulullah Saw & keturunannya
  smoga Allah SWT menempatkanya dekat dengan Nya.

 4. ASSALAMU’ALAIKUM WR.WB

  Subhanallah…….
  saya tak dpt berkata apa2 lagi…
  masih adakah manusia seperti beliau….
  wahai muhibbin, keturunan Rasulullah teruslah berjuang…..

 5. Waalaikum salam Nurhasanah…

  InsyaAllah jika kita diberi umur panjang, kita akan saksikan kegemilangan Islam yang dijanjikan Allah sebelum dunia ini dikiamatkan. Yaitu munculnya seorang lelaki dari keturunan Rasulullah SAW yang bergelar Imam Mahdi yang akan memimpin ummat ini kepada keselamatan dunia akhirat.InsyaAllah

 6. Pingback: Cucu-Cucu Kesayangan Rasulullah SAW (II) : Sayyidina HASSAN r.a « ABOUTMIRACLE

 7. Pingback: Cucu-Cucu Kesayangan Rasulullah SAW (I) : Sabda-Sabda Rasulullah Tentang Sayidina Hassan dan Sayidina Hussin « ABOUTMIRACLE

 8. Pingback: Cucu-Cucu Kesayangan Rasulullah SAW (IV-habis) : Kisah-Kisah Kecintaan Rasulullah Kepada Cucu-Cucunya « ABOUTMIRACLE

 9. bagaimana mungkin rosulullah memberi syafaat pada orang 2 yang mencelakai keluarganya,keluarga yang disucikannya…

  Moga dg memperingati wafatnya atau sekedar mengenang sayyidina husain pada 10 muharrom … kita bisa mendapat syafaat dr rosulullah..

 10. Semoga Allah menempatakn mereka sejajra dengan Rasullulah, dan kita semua paling tidak menjadi penerus ajaran2 Rasullulah.

  Allahy Akbar

 11. Alhamdulillah, Alah tidak melumuri saya dengan darah mereka, naka jangan kita melumurinya dengan mulut kita.
  Tidak ada gunanya mengingat sejarah pahit ummat islam masa lalu.
  Yang kita jaga saat ini adalah aqidah sunni murni, mencintai Allah, Rasul-Nya dan seluruh sahabat-sahabat Rasul-Nya tanpa kecuali, tanpa pilih-pilih.
  Sayyidina Ali, Sayyidina Muawiyah adalah sahabat-sahabat Rasul yang bertaqwa.
  amin-amin-amin

 12. Sayyidina Ali adalah sahabat dan menantu Rasulullah. Sayidina Muawiyah adalah sahabat dan ipar Rasulullah. Sayyidina Hasan dan Husin adalah cucu kesayangan Rasulullah. Mereka adalah orang2 beruntung.
  Mengenai tindakan Khalifah Yazid kepada Sayyidina Husin, saya tidak mengetahui kejadian sebenarnya bagaimana. Kita hanya mengetahui informasipinformasi kitab sejarah, yang kadang subjektif, apalagi bagi yang terpengaruh subjektifitas informasi dr ulama-ulama syiah yang sangat subjektif dan penuh kebencian.
  Sayyidina Husin mendapat syahid dan mulia di sisi Alah dan rasul-Nya.
  Mngenai Yazid, hanya Allah yang mengetahui. Dan setiap manusia pasti bertanggung jawab kepada Allah. Baik atau tidak. Dan saya tidak mengetahui posisi Yazid di hadapan Allah Swt. Biarlah Allah yang mengurusnya. Yang penting bagi saya, semoga Allah menyelamatkan saya, kelurga saya, dan keturunan syaa dunia akhirat. amin amin amin

 13. Buat yang comment faisal hidayat, tidak ada gunanya anda berkata demikian. Lebih baik bagi Anda adalah mencintai Allah, Rasul, para sahabat dan ahlul bait Rasulullah. Dan lebih baik bagi anda berbuat baik untuk kebaikan diri anda. Ingat, semua dianatra kita akan bertanggung jwb di depan Tuhan, termasuk saya, anda, dan Yazid

 14. Buat faisal hidayat
  Seharusnya anda bersyukur bahwa Alah tidak melumuri anda dengan darah mereka, dari itu jangan anda lumuri dngan mulut dan kebenciuan anda.
  Wassalam

 15. siapa saja orangnya yang tega membantai cucu rasulullah SAW, memenggal kepalanya setelah ia wafat, adakah kecintaan dihatinya terhadap Beliau SAW ?
  saya rasa tidak !!
  YA ALLOH, ampuni kami ya Ghafur Ar-Rohim.
  YA ALLOH, lipatgandakan lah sebaik2 nya balasan untuk saydina Husin di sorga Mu.

 16. Ulama-ulama Nusantara kebanyakan keturunan dari Sayyidina Husin r.a. Begitu mulianya mereka menyebarkan Islam di seantero nusantara. Wali songo, Syekh Arsyad al-banjari dan keturunannya, Syekh Nawawi banten, dan ulama-ulama keturunan wali songo di pulau jawa adalah kebanyakan keturunan wali songo yang juga keturunan Sayyidina Husin r.a.

 17. Dari versi Wahabi, mereka mengatakan yang sebenarnya membunuh sayyidina Husain as adalah kaum Syiah. Bagaimana mungkin sumber sejarah yg terlalu amat berbeda. Namun yang saya pegangi ialah ..yang mengkhianati adalah org Syiah dan yang membunuh adalah tentera Yazid…wallahualam

 18. OOT,
  Mengenai perselisihan di kalangan sahabat yang sering kita baca dan dengar, pada saya begini.

  Apa yang berlaku perselisihan , perbalahan pendapat dikalangan sahabat saya tak komen, tak layak nak komen sebab kesalahan saya lebih besar.

  Hadis Rasulullah : “pebedaan pendapat dikalangan umatku adalah rahmat. Semua sahabat dosa mereka akan diampunkan Tuhan kerana mereka bersahabat dengan aku”

  Jadi kalau kita nak nilai atau nak komen para sahabat kena nilai disemua sudut jangan satu sudut saja. Kita kena lihat disudut bagaimana pemaafnya mereka , sabarnya mereka, pemurahnya mereka,ibadah mereka, zuhud nya mereka , tawaduknya mereka, berkasih sayangnya mereka , walau pun mereka berselisih pendapat tetapi tiap2 hari orang masuk islam ditangan mereka. Kita macam mana..?

  Kalau ada 10 aspek dalam diri para2 sahabat tiba2 ada satu saja yang cacat kita nak ambil kira? Jangan nak lihat pada satu yang cacat saja..

  Allahu’alam

 19. Tuk D_S
  Saya sangat setuju.
  Semoga kita selamat dunia akhirat dan digolongkan menjadi orang yang beruntung. Amiiiin
  Tak ada gunannya berdebat dengan ahli bid’ah……
  wassalam

 20. Salam. Kematian Saiyidina Hussein adalah angkara orang yahudi yang menabur fitnah kerana takutkan kelahiran Imam Mahdi dari susur galur Saiyidina Hussein. Bukankah perkara ini pernah berlaku pada zama Firaun yang membunuh bayi lelaki kerana takutkan kelahiran Nabi Musa. Sejarah telah berulang. Yahudi merancang, Allapun merancang. Sedangkan perancangan Allah itu jauh lebih baik dari perancangan Yahudi. Tidak akan sekali-kali Yahudi akan menang di dunia ini. Semuanya akan dikalahkan oileh Imam Mahdi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s